ПРЕДИ И СЛЕД

ИЗЛОЖБА "ПРЕДИ И СЛЕД"       

    Ивайло Петров/псевдоним на Продан Кючуков/ е роден на 19.01.1923 г. в село Бдинци, Добричка област. Завършва гимназия в Добрич. Участва в Отечествената война и след края ѝ се връща във Варна, където са се преместили да живеят родителите му.
    Учи право в Софийския университет, както и два семестъра в Художествената академия специалност «графика» при проф. Илия Бешков. В спомените си за Бешков, Ивайло Петров пише: "Беше много забавен и общителен със студентите, даровит художник и забележителна личност. Най-добрият ни карикатурист, но времето не бе благоприятно за остър сатирик като него". Междувременно пише и публикува и напуска Художествената академия, за да се отдаде на литературата.
    За първи път Ивайло Петров печата във в. "Фронтовак" през 1945 г. През 1953 г. постъпва на работа в издателство „Български писател“ и оттогава се посвещава професионално на попрището си на писател и редактор.
    През годините е работил в радио "София", сп. "Пламък", в. "Литературен фронт". Автор е на повече от 20 книги, повечето от които са преиздавани многократно в България и чужбина. Първият му сборник с разкази е "Кръщение" (1953). На следващата година излиза повестта му "Нонкина любов". През 1961 г. излиза романът му "Мъртво вълнение". Следват "Преди да се родя и след това" (1968), "Объркани записки" (1971), поредицата от повести и сборници с разкази като "Малки илюзии", "Лъжливи хора", "Любов по пладне", "Божи работи". През 1986 г. излиза романът "Хайка за вълци". Следват "Баронови", "Циганска рапсодия" и др. Творбите му са преведени на белоруски, китайски ,монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски и др. езици. Ивайло Петров е предложен за Нобелова награда за литература . Лауреат е на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура "Хр. Г. Данов" за 2003 г., на наградата "Златен век" за принос в българската култура, на Голямата награда на СУ "Св. Климент Охридски" за литература, орден "Стара планина" - I степен.
         През 1994 г. Ивайло Петров е обявен за почетен гражданин на град Добрич. Умира на 14.04.2005 г. в София.    

        Живописта, макар и останала в сянката на литературната му известност, е неизменна част от творческия път на автора.  Онова, което не е могъл да изрече с думи, рисува в платната. Рисунката му е точна и сигурна, с тънък усет за типичното, а картините му  са жизнерадостно откровение.
     Изложбата в Добрич е под надслов «Преди и след» и включва 68 живописни творби, 7 пластики и 42 скици. Авторът е експериментирал в различни техники - маслена живопис, пастел, туш и перо, акварел, а творбите му са в различна стилистика – от наив, през импресионизъм и дори поантилизъм до академично щудиране.
     След откриването на изложбата, Марин Георгиев ще  представи едноименната книга, издадена от издателство "Литературен форум", която съдържа автобиографични разкази от Ивайло Петров, интервюта за него и спомени от най-близките му хора.
    Вечерта, посветена на писателя е под патронажа на Кмета на Община град Добрич – Детелина Николова и е организирана  от Община град Добрич, Художествената галерия и Сдружението на писателите в Добрич и ще започне от 18.00 ч на 14. май 2009 г. в галерията.

 
Търси в