Ретроспективна изложба "Славка Денева"

От 16 декември 2010 до 30 януари 2011 г. в Художествена галерия Добрич гостуват 45 платна от художничката Славка Денева /1929-1984/. Съорганизатори на изложбата са Съюзът на българските художници и Община град Добрич. Изложбата бе открита от Весела Христова - Радоева.

 Ретроспекцията на Славка Денева е по повод 80-годишнината от нейното рождение.
 Художничката участва в няколко общи художествени изложби и още с първите си произведения от 1957, 1959 и 1962 г. показва по категоричен начин своята индивидуалност и не остава незабелязана от критиката и от музейните специалисти. Самостоятелна изложба не пожелава да направи. Едва през 90-те години творчеството й  е показано в две големи експозиции на ул. „Шипка” 6 (живопис и рисунки от нейното завещание) и в Софийската градска художествена галерия (музейни и частни притежания).
 Славка Денева е личност с много богата култура и всестранен артистизъм, удивително честен и открит човек, буквално всецяло отдаден на изкуството и с огромно преклонение пред творчеството на именития си баща Борис Денев.
 Изследването на нейното изкуство е благодатен процес поради възможността да се анализират  над 300 нейни картини и стотици рисунки само от завещанието, което прави на СБХ. Казва, че е натуралистка, която рисува с бои, не използва за себе си понятията „изкуство” или „живопис”. Често работи едновременно върху няколко произведения, чиито сюжети са й еднакво интересни за момента. Не подписва и не датира творбите си, не ги назовава. Портретите, които прави, винаги са в конкретна вещна обстановка, равнозначна по изразителност на човешкия образ; натюрмортите (с малки изключения от по-ранните години) са по-скоро части от конкретен интериор, отколкото сбор от различни по материалност обекти; в интериорните композиции се усеща силно невидимото присъствие на хора.
 Художничката не затваря изкуството си в автотематизъм и умозрителни образи.
Експериментът в най-широк смисъл е творческа мотивация, а не самоцелно занимание и логически продължава вече изминатия път като разкрива нови страни от нейния натюрел.
Съюзът на художниците в България показа голяма ретроспективна изложба през май-юни 2010, в която бяха включени над 120 произведения  - от завещанието, всички притежавани от галериите в страната и от частни колекции. По време на фестивала на изкуствата „Аполония” в Созопол и в Градската художествена галерия във Варна гостуваха картини от завещанието, които ще бъдат показани и в Добрич.

 Фондация „Поддържане на изкуството в България” издаде луксозен двуезичен каталог, в който са публикувани текстове на изкуствоведи и близки на художничката.

 
Търси в