ИЗЛОЖБА "ЕВРОПЕЙСКА ГРАФИКА" В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ДОБРИЧ

От днес в Зала 5 на галерията посетителят може да види графики на утвърдени автори от Европа. Изложбата е по  инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз.
Представените авторитетни имена от Германия, Испания, Словакия, Унгария и други
определят качеството на експозицията, имена и национални школи, имащи водещо значение в световната графика.Подбраните произведения представят проблематиката и тенденциите в развитието на модерното графично изкуство. Илюзорен свят на приказност и фантазия, свой собствен авторски свят създават върху графичния лист Албин Бруновски, Винцент Хложник, Владимир Гаджович /Словакия/, Хосе Ернандес /Испания/ и др.Анализира се съществуването и отсъствието на природата в живота на съвременния човек / “Малко море I“ на Раймо Канерва – Финландия/ . В графиките на Кажимеш Маковски – Полша се противопоставя природата на действителността – продукт на съвременната цивилизация. В съпоставката със “Закуска на тревата” на Мане, Вундерлихт създава сполучлив, саркастичен образ на съвременния човек, с помощта на деформацията и гротеската.Със силната и оригинална творба “Заседание”
Ролф Ешер е съпричастен към идеята за отчуждението и липсата на истинско човешко присъствие. Абстрактните композиции на Тоня Николаидоу – Гърция, Дорни Бертран
- Франция и др. внушават специфичната за цветната графика естетическа сдържаност и философско обобщение.

На 30 септември галерията осигурява свободен достъп/без заплащане на входна такса/ до експозициите.

 
Търси в