ОТКРИВА СЕ ИЗЛОЖБА "ПРЕДИ И СЛЕД" НА ИВАЙЛО ПЕТРОВ

«Преди и след» - изложба и представяне на книга на Ивайло Петров

    На 14 май от 18.00 часа в Художествена галерия - Добрич
ще се проведе вечер, посветена на писателя Ивайло Петров, под патронажа на Кмета на Община град Добрич – Детелина Николова.  Изложбата е организирана  от Община град Добрич, Художествената галерия и Сдружението на писателите в Добрич.

    Ивайло Петров /псевдоним на Продан Кючуков/ е роден на 19.01.1923 г. в село Бдинци, Добричка област. Завършва гимназия в Добрич. Участва в Отечествената война и след края и се връща във Варна, където са се преместили да живеят родителите му.
    Учи право в Софийския университет, както и два семестъра в Художествената академия специалност «графика» при проф. Илия Бешков. Междувременно пише и публикува и напуска Художествената академия, за да се отдаде на литературата.
    През годините е работил в радио "София", сп. "Пламък", в. "Литературен фронт". Автор е на повече от 20 книги, повечето от които са преиздавани многократно в България и чужбина. Творбите му са преведени на над десет езика. Лауреат е на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура "Хр. Г. Данов" за 2003 г., на наградата "Златен век" за принос в българската култура, на Голямата награда на СУ "Св. Климент Охридски" за литература, орден "Стара планина" - I степен.
През 1994 г. Ивайло Петров е обявен за почетен гражданин на град Добрич Умира на 14.04.2005 г. в София.
    Живописта, макар и останала в сянката на литературната му известност, е неизменна част от творческия път на автора.     Изложбата в Добрич е под надслов «Преди и след» и включва 68 живописни творби, 7 пластики и 42 скици. Авторът е експериментирал в различни техники - маслена живопис, пастел, туш и перо, акварел, а творбите му са в различна стилистика – от наив, през импресионизъм и дори поантилизъм до академично щудиране.
    След откриването на изложбата, Марин Георгиев ще  представи едноименната книга, издадена от издателство "Литературен форум", която съдържа автобиографични разкази от Ивайло Петров, интервюта за него и спомени от най-близките му хора.
   

 
Търси в